Start

2009.01.16. 16:10

Lajossal néhány évvel ezelõtt találkoztam.

Akkoriban a presszóban az asztalt támasztotta és szerintem a második kisfröccsnél tartott. Lajos magyarázott. Gesztikulált. Fején kopott baseball-sapka, indiánfejjel. Magyarázott a kollégáknak. Illetve a többi asztaltámasztónak. Meg a többi tizennégy másiknak, akik a tûzõ napsütés elõl a napernyõk alá ültek és úgy tettek, mintha a másfélcsillagos presszó szerda déli ínyenc kínálatának szentelnék teljes figyelmüket. Én is így tettem. Lajos meg csak mondta, hogy úgyis felvesznek a NATO-ba, mert különben nem lesz repülõtér és nem tudnak elég benzint tankolni a repülõk. Nem benzin az Lajos, mondja a csapos. Hát mittudomén minek hívják, na, benzin vagy nem benzin. Hajtóanyag. Kerozin, mondja a csapos. Kerozin, vagy nem végülis mindegy a NATO-nak, nem, mondja Lajos és kér mégegy kisfröccsöt. Robikám, addj mégegyet, aztán megyek is Robikám, majd délután még beugrok. Mondja Lajos. Aztán beverte a saccperkábé harmadik kisfröccsöt, de közben már belekeveredett a választásokba meg a tandíjba meg a Bokros-csomagba és elkezdett panaszkodni a Robinak, hogy milyen száraz a bódé elõtt a levegõ, így kénytelen volt még egy negyedik kisfröccsel leöblíteni a beszédtõl kiszáradt torkát.

Mivel az ínyenc kínálat elfogyott, én is továbbáltam, de valahogy megmaradt bennem a Lajos képe. Amint csak mondja, csak mondja. És egyre bátorodik és egyre mondja, monologizál, hatásszünetet tart, drámaérzéke meghazudtolja a legtöbb színházigazgatóét.

Néhány hét múlva újabb presszó, újabb Robi, újabb Lajos. Csak a baseball-sapka nem volt rajta. Ott állt, támasztotta az asztalt és mondta a nagymonológot. Meg itta mellé a fröccsöt.

Gondolom magamban, bárhova mégy, mindenhol van egy lajos. Mindenhol van egy, aki megmondja a tutit. De a negyedik kisfröccs után biztosan. És a legtöbbje igazat beszél. Hasonlítanak is egymásra. Csak a baseball-sapkák változnak. A Lajosok nem. Mert a Lajosok mind egyformák.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lajos-az-indian.blog.hu/api/trackback/id/tr32881972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása